Saturday, October 8, 2011

MAKSUD HATI??

ASsalamualaikum..hari ni tiba2 aku terdetik nk tulis blog ni..bg aku skrg blog tmpt aku luah sglaya stelah aku single..xthu kenapa tb2 asa x menentu je hati ni smnjk2 aku dapat kenal someone ni..walau aku xpenah jmp pn, tpi aku dh mula rindu dy..xmsej r dgr suare dy, aku asa sedih sngt.. aku xpernh pon jd mcm ni sblum ni.. sumpah hti aku jd xmenentu skrg.. aku harap aku x bertepuk sblah tngan.:9 hpefully sngt..
ya allah bantulah hamba mu ini untuk kuat kan smngt..:(

Wednesday, August 10, 2011

MY ONLY COUSIN:)

ASSALAMUALAIKUM...
RAjin la plak aku dok update blog skrg..herm..biasa,dh xsehat,kn stay rumah,xda apa nk baut baik updtae blog..buku2 plak x bawa blik rmah,so xleh study..cik eyka oi nex wekk hg kn la catch up smua..final dh dkt k..!..ok lah entry aku kali  ni nk knal kan kat korang semua my cousin2 y aku rapat..huhu..depa smua ni satu kepala dgn aku.so ,apa ja aktvti kami mmg happening sbb x der y bantah..huhu..Dlu kecik2 aku xtwla apa tu csin..biasalah aku ni pendiam kalau dgn bkan fmly kecik aku ni.. bila dh besar br mulot aku potpet2 mcm burung bila dh dpt sepupu y stu kpla ngn aku..hee..xhbia2 crita pasal stu kepala..ho..bila kamibosan kami buat BBQ rmai2..br meriah..nk dekatkan lgi silatulrahim.. ok lah aku knal sepupu aku ni nama dya noraini..dya skrg umur 22..dh bertunang pon..skrg bekerja..ok..sorang lagi syida..syida ni kakak kpd noraini..blum btunang..umur 24..still bkerja..aku suka g lepak rumah depa bila aku free..:)sorang lagi cousin aku ni nm dya raihan suhaila..aagk rapat dgn aku..umur 21 dh..hoho..smua dh 20 an..aku jer blom lgi..nmpk muda skit bila bjalan..hehe..
NI GAMBAR2 SEPUPU AKU
Raihan,Noraini,Aku,Shidah

MY PETS..:)

Assalamualaikum.

Entry aku kali ni aku nk citer pasal haiwan y aku paling suka skli..'kucing' a.k.a 'cat'..ha..aku nih dlu mmg 'anti' kucing.. xsuka.. Ingt lagi ms aku skolah dlu,tbe2 kcing dtg duduk sblah bngku aku..hurm..mmg aku jerit tkejut n takot..mmey xboley tngk kcing lngsng..dlu bila org ckp pasal kcing ,aku msti imagine kcing ni mcm hrimau..huhu..
SEKARANG?
huhu..aku rs mcm jd ibu kcing dh..Kucing first y pernah brani kan aku nama dia "ayen"..kucing ni pun kwn abah bg.. kalor badan dia dh la mcm hrimau,mmg xsalah la imagine aku slam ni y kcing stu spesis je ngn hrimau..Bila dpt kcing tue,abah krung dya dlm sngkr..nk twu sebab apa?sebab puteri dia ni takot kcing,kang mjerit stu rumah bgegar..hee..Aku ni sje la buat brani dok kcau 'ayen' tu sbb dia dlm sngkr..huu..mmg bes plak rs..so,sja wt brni lgi truk,aku ambil dya klua..huhu..aku usap2 kpla dia,belai tngkuk dya smua,n dya pon suka kot..pas tu trus bila nmpk aku bjalan2 msti dya bguling2 depan aku(manja sngt)..tpi aku tngk kesian dya,sekor2 je jalan2 dlm rmah aku..lpas2 bberapa hr,kwan abh dtg hantr kcing btina plak..mmg syoik ah 'ayen' ni sbb ada gurlpren dya dtg..hii..aku pngil 'gurlpren'  dya nm 'che putih'..bulu dya bersih sja..sjak ada 'gurlpren' ni 'ayen' x lekat dlm rmah..sllu klua n blik nk dkt mghrb dgn 'gulpren' dya tu..
Selang brapa minggu:
Masa aku tgh tidur,tba2 abg ketuk pntu bilik aku..pkul 3 pgi mcm tue..apa abg aku buat tgh2 malam mcm tu pon xtw..aku buka pintu,lpas tu dia ckp"akak,che putih dh mati".ha?ape?xpcya..aku pon ikot dya kluar..tngk2 btul..keras ja bdn dya dgn keadaan terjelin lidah..:(..aku x dpt trima..sbb aku dh anggap kcing2 aku ni tman aku..aku ngis n trus msuk rmh..xtidor mlm tue..tngk mata aku dh bngkak esok tu..(ha!amik kau,touching lbih sngt kn)..lpas bberapa hri,'ayen' pny bdan panas..dya xllu mkn smua..dh hntr g clinic semua..tpi tetap xok..hum..may b dya rindu 'che putih'..kucing pon ada perasaan..manusia kdg2 xder prasaan..pas tu trpksa la abh cr psngnlain..dpt si 'comot' bulu mcm parsi..tpi muka bengis btol..bebulan2 comot da kt rmH aku.dya mngandung..ank klua smpai 4 ekor,tpi satu pon xmau jg..lpas branak,dya buat xtw..aku la kn potong tali pusat ank dya tu..aku la buat smua..lpas tu aku bg ank dy mndi,n jemur la dkt sngkr dkt luar rmah..ms petang nk p ambik,tngk2 smua hlang..!adoh.pencuri la depa..nk bgtau la..aku boleh bg..huh..n lastly crita las la.."comot" n "ayen" hilang jg slang bberapa bulan..rumah aku dh kosong sngt..hidup aku bosan..sllu bila abh ibu outstation,kcing2 aku ni penyeri aku..;(..so bila aku nmpk kcing2 terbiar,aku msti ambik bg kcing2 makan..aku rindu kcing aku y dlu..
Sebab abah aku terlalu baik,dya dpt kan aku kcing nama "melody" plak..nm ni dberi sbb abah suka suka tngk cita "melody n elang"..ho.."melody" ni kcing paling mngada aku bela..langsung xmau kluar rmah..xpernah klua rmah trus spnjg aku jg dy..xmau nikmati dunia luar..nk tidor smua dlm aircond la..ngada sngT!pas tu kalau dia tgh tidur jgn kacau.t dya mrajuk duduk bwh almari smpai xnk klua..ha..kalau dia dh bgn tidor,keja aku la t kn dukung dya sat..bg dia ok br ltak..so kalau aku dh blik uitm,abah pnya keja la nk angkat dya smua..:(  megada la "mel" ni..makanan msti bg freskies n air masak je!y lain kalau bg mmg xmkn la....huhu..kian la crita sal kcing aku.bnyk g nk crita,tpi dh xlarat nkingt blik..:)tq
GAMBAR KUCING
"ayen" n "che puteh"

"melody"
kucing ni bg tarik mnat aku..comel

Tuesday, August 9, 2011

MOCK MEETING(MESYUARAT OLOK2)

Assalamualaikum:)
Kali ni entry aku pasal assigment untuk sem ke dua plak..Ok..kali ni lain crita dia..Kali group aku terdiri dgn ramai ladies.. 9 orang..mien gemok,mien kecik,fazliana,yen,aku,kak murni,kak ainiey,izzah n atirah..ramai gila..Kali ni project kami kn buat satu mock meeting pasal syarikat sendiri..
aku n group aku decide nk baut mock meeting pasal syarikat y keluarkan pakaian2 muslimah..
mmndgkan group km group last so nk discuss mmg bnyk msa lgi..mcm2 km kn fikir2 kn..:)..huhu..berlakon mcm ada dlm bilik mesyuart y btul2..:)dlm mock meeting ni terdapat mcm2 jwatan..hoho..aku dpt jwn vice president..hoho..xbnyk sngt ckp pon..juz ckp psl mnit2 meting y lpas je..:)
~(alhamdulillah sebab mock meeting bjalan dgn lancar walaupun tukar2 kelas sbb pnjm class org lain)

Gambar2 masa Mock meeting:)



MY BELOVED CLASS OFFICE MANAGEMENT 114 2E

MY BELOVED CLASS~
Semester baru jadi budak class pon barula.. budak class x baru sngt pon.. cuma dulu lelaki 5orang ja. Tapi skrg dah bertambah2..Jadi makin ceria plak. Biasalh nm pon lelki kan? msti lgi funny.. hee.. Dlu pon happy gk, sbb ramai ladies lgi dr guys.. so boleh buli bdk guys2 kan.. Tapi now dh xboley sbb guys sm bnyk je.. to Lady 1142E bnyk2 sbar2.. hee.. Bdak pompuan y terdiri dr beberapa blas n guys y terdiri dr brapa blas juga.. So class agk riuh.. Dgan kenakalan my fren ni.. Mcm2 pnggilan la untuk student om114 2e.. "Baby boy,baby gul,papa" mcm2 lgi la.. semua pnggilan ni bnyk dripada Lecter Miss Mazuin(lectrer Office) ..Tpi y pasti class ni mmg happening...
MY BELOVED LECTER
Miss Mazuin~Lectrer y sngt manja bila bercakap..Mengajar Office Management..
Madam Hasnida~Lecter mngajar Document processing. lectrer y sngt memahami student, walaupun bgun lambat, kn gk dtg class dya..
Madam Dayana~ Lectrer mngajr Into to business. lectrer ini tgh sarat mngandung dan due may b raya nnti.. dya amatlah baik
Ustaz Hamdi~Lectrer ni lebih suka mngajarr dalam BI walaupun CTU sepatutnya dalam bM. tpi apepn ustz baik sngt sbb dya akan cuba sekali mana pon sbb nk bagi student dya pass CTU..tenq ustaz..
Mr Micheal~Mgajar Bel.. Mr seorang y panctual.. xsuka student dtg late. so sapa dtg lmbt kn stay kat luar..heeh..tpi lecter ni suka buat lawak..
GAMBAR CLASS 0M114 2E









Wednesday, May 4, 2011

I pON NAK JDI BIDADARI U NANTY!..(KISAH Y SEBENAR Y PERNAH BERLAKU PADA SEORANG KAUM HAWA)

SAYA SAYANG AWAK....
I sayang U.. Tapi betul ke I sayang U?? U sayang I ke?? Kalau sayang, nape U pegang tangan I?? U nak tengok rambut I, nak hug I, nak I pakai seksi2.. Memang la U tak kasi boy lain tengok I pakai seksi.. Tapi U tak halal lagi untuk I kan??U sayang I ke kalau I kasi semua tu kat U?

I sayang U..Betul!!Tak tipu..
Tapi sayang ke kalau bila dengan U, I lalai?? I lupa kat Dia yang dah cipta I, yang kasi I perasaan cinta kat U.. I lupa solat, I lupa dosa.. I lupa Tuhan..Takut la...   Betul U..I sayang U.. Tapi I takut.. Takut sangat nak sayang U.. U Baik, selalu solat awal.. Tapi bila kita keluar berdua...kita lalu je depan masjid.. Tak pernah stop.. Tapi kat tempat takde orang, kita stop. Beratus duit u habis untuk I kan?? I hargai sangat.. I tau U sayang i..Tapi nape u tak simpan duit tu dulu..Kot2 ada jodoh, boleh kita kawen..
U ... i takut.. Takut sangat.. Takut bila ingat pe yang kita dah buat.. i nak u jadi halal utk  i.. Tapi tak boleh la sekarang.. Macam mana u nak tanggung i..Kita blaja lagi..i nak hidup dengan u..i nak u jadi imam i.. Nak sangat share everything dengan u.. i nak jadi kekasih halal u..Tapi betul ke cara kita wak?? i takut laaaa...   u..i nak hidup dengan u forever kat heaven.. Tapi layak ke kita gi heaven kalau kita camni??Macam mana kalau tiba2 Dia panggil kita pergi.. Tak kisah la i dulu, u dulu atau dua2 skali.. Boleh ke kita gi heaven kalau Dia panggil kita skarang?? Kalau la Dia tanya apa yang i dah buat dengan awak, apa i nak jawab nanti.. i maluuuuuuuuuuu sangat kat Dia..   u.. Lama i fikir.. i fikir pasal kita..

Betul i sayang u.. Tapi, sampai bila kita nak camni??
u.. i dah fikir lama... Lepas ni, kalau i xmesej u, xnak jumpa u, xnak call u, u jangan salah faham tau.. i buat camtu sebabi sayang u sangat2.. u.. i nak forever kat syurga dengan u.. Dulu i sedih sebab kita jauh.. Tapi skarang, i bersyukur sangat..Tuhan sayang kita.. Kalau dekat, u boleh agak kan pe kita buat nanti??   i xtau camne nak bagitau u..i nak jaga hati u.. Tapi u sedar tak sebenarnya i dah kotorkan hati u.. i suka godau dengan manja i, dengan body i.. i suka buat u cair dgn i.. Jahatnya I.. U I banyak dosa.. U nak ke terima org macam I jadi wife U??

U.. I nak bersihkan diri I sebelum jadi yang halal buat U.. I nak jadi the best wife.. Baru la U xpandang orang lain dah.. I xnak susahkan U dengan I yang macam ni . U..I nak jadi bidadari U.. Bukan kat dunia je.. Tp kat heaven gak.. I nak jadi bidadari U forever..  U.. I tahu I xbaik.... Banyak sangat kekurangan dan xlayak nak tegur salah U.. Tapi I sayang U.. Apa kita buat, bukan ada org tahu pun... Sape lagi nak tegur U kalau bukan I?? I pun nak U jadi suami yang boleh pimpin I ke syurga.. Tak nak ke?? Takkan la U sayang I untuk hepi2 kat dunia ni je.. U xnak ke pilih I jadi bidadari U kat syurga nanti?? Uk.. Tolong la... I xnak dah jumpa U.. Tapi mungkinI lalai gak nanti.. Syaitan selalu ada dengan I.. Suka je dia kalau I keluar dengan U, goda U.. U.. Tolong la ingat kan I gak bila I lupa. Tolong ek.. I lemah sangat..I nak jadi kuat.. Kuat untuk U.. Untuk hidup dgn U.   I sayang U.. Camne kalau tiba2 Dia panggil kita before kita sempat bertaubat..Takutnye I.. U xtakut ke?? Camne kita nak pergi syurga?? Camne I nak jadi bidadari U?? I nak sangat cinta ni kerana Dia..tapi dengan apa kita dah buat, layak ke kita letak nama Dia dalam cinta kita?? Malu sangat kat Dia..U..I nak berubah..Untuk diri I gak, untuk parents I.. Tapi, kalau I berubah, U still terima I lagi kan?? I nak berubah pun sebab nak jadi the best untuk U.. Untuk babies kita nanti.. Nak jadi mom yang the best..Huhu. Tinggi betul cita2 I..I pun nak kita jadi pasangan yang educated.. Nak sama2 berjaya.. Tapi educated yang taat padaNya la.. Mesti bahagia kan.. Kita ingat Dia, Dia pun ingat kita, so, boleh la Dia jaga kita nanti..

U, kalau la I pergi dulU, I nak tunggu U kat syurga tau.. U doakan la I biar boleh masok syurga.. I nak jadi bidadari yang tunggu U..n there, i'll be yours forever... Tapi, kalau U pergi dulu?? Iye..I sedih.. Tapi I pun akan doakan U.. InsyaAllah..Nanti U tunggu la I kat syurga k?? Mesti ramai bidadari tunggu U kat sana.. Tapi, simpan la 1 tempat untuk U k?? I nak jadi bidadari U..   U.. Maafkan I kalau ape yg I buat dan bagitau ni mengguris hati U.. I buat camni sebab I sayang U.. I xtau camne nak bagitau U.. Sebab tu I taip kt sini.. Maaf sebab I post kat sini.. Bukan nak bukak keburukan sendiri.. At least mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sebagai panduan.. Ramai kat luar sana kapel dan buat macam2.. I takot nak post kat U.. Tapi I harap Uk tergerak hati nak baca ni k.. U.. Dah nak subuh la.. Kejap lagi mesti Dia panggil saya.. Ingat tau..I LOVE U ETERNALLY N INFINITY.. n I tunggu U jemput I sebagai yg halal utk U nanti k..

Tuesday, May 3, 2011

APA ITU CINTA??


Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.
Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.
Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.
Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.
Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.
Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk
dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.
Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut
dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.
Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihat
cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.
Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.
Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan
bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.
Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya...mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.
Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?
Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.